Johnny Kraaykamp Sr. - JohnOoms.nl (2024)

OVER VERNOEMEN GESPROKEN

Op 15 februari 1958 ben ik geboren. Aanvankelijk zou ik vernoemd worden naar de vader van mijn moeder: Gerard.
Echter, mijn ouders woonden in die tijd in bij de moeder van mijn vader. Mijn oma dus, was daar tegen omdat mijn opa Gerard immers gescheiden was, en dat was in die tijd zeer onaanvaardbaar.
Er ontstond een discussie tussen mijn vader en oma. Op een zeker moment tijdens de woordenstrijd, pakte mijn vader de Radiobode en een pen. Hij prikte blindelings met die pen uit een rijtje artiestennamen op een naam: Johnny Kraaijkamp.

“Johnny! Zo gaat hij heten!”, riep mijn vader…

Buiten het feit dat ik de “oude Kraaij” zeer heb gewaardeerd en een pracht artiest vond, ben ik zeer trots dat ik zijn voornaam mag dragen.

Is getekend:
Johnny Ooms

Johnny Kraaykamp Sr. - JohnOoms.nl (1)Jan Hendrik (John) Kraaijkamp
Geboren te Amsterdam op 19 april 1925, overleden te Laren op 17 juli 2011. Hij was een Nederlandse zanger, acteur en komiek. Hij vormde jarenlang een komisch duo met aangever Rijk de Gooyer.

Kraaijkamp begon zijn carrière als zanger en werkte in de jaren vijftig als bassist-entertainer toen hij werd ontdekt door De Gooyer. Samen namen ze het nummer Twee jongens en een gitaarop. Het was het begin van een lange samenwerking; het duo nam nog diverse liedjes op –DeBostellawerd in 1968 goud – en was in de jaren zestig en zeventig veelvuldig op televisie te zien (Johnny en Rijk-show), waaronder ook twee jaar inDuitsland.

In 1974 wanneer De Gooyer besluit zich meer te storten op een filmcarrière, begint Kraaykamp een nieuw komisch duo metTonny Huurdeman. Voor de NCRV maakt het tweetal zes afleveringen van de nieuwe tv-revue Johnny en Tonny. Uit reacties blijkt deze formule geen succes. Het blijft daarom bij slechts drie afleveringen.

Daarnaast had Kraaijkamp echter ook een eigen carrière, onder andere als presentator, en als acteur bij toneelgroepEnsemble(vanaf 1958), hetAmsterdams Volkstoneel(1962-1964), en in musicalproducties (De Man van La ManchaenIrma la Douce) en de rol van fa*gin in de musical “Oliver Twist”. Na een lange periode van komische rollen – zo speelde hij in 1978 met zijn zoon inDe verlegen versierder, een doorBerend Boudewijnvertaald blijspel vanRobin Hawdon– was Kraaijkamp van 1979 tot 1984 actief bij hetRO Theater, waar hij onder andereKing Learspeelde. Hierna speelde hij in de jaren tachtig bij deAVRO, in een serie getiteldDe Brekers, met De Gooyer,Adèle Bloemendaal,Sacco van der Made,Ab AbspoelenBen Hulsman.

Hoewel Kraaijkamp in het theater ook in meer serieuze rollen acteerde, was hij bij het grote publiek vooral bekend om zijn komische rollen. Hij verraste echter in 1986 vriend en vijand met zijn rol in de filmDe aanslag, waarin hij de gepassioneerde en verbitterde verzetsman Cor Takes speelde.

InLaat maar zitten(1988-1991, een vertaling van hetBritsePorridge), eenVARA-seriedie zich in een gevangenis afspeelde, speelde hij onder meer samen metHaye van der Heyden,Coen FlinkenSacco van der Made. In de tv-comedyHet zonnetje in huis(1993-2003) speelde hij ook een hoofdrol; andere hoofdrollen werden vertolkt door zijn zoonJohnny Kraaijkamp jr.enMartine Bijl. Ondanks zijn hoge leeftijd speelde Kraaijkamp tot ongeveer 2005 in veel theatershows. In januari 2007 had hij een gastrol in een aflevering van de comedy-serieKinderen geen bezwaar. Hierbij werd bekend dat dit waarschijnlijk zijn laatste televisierol zou zijn. Kraaijkamp speelde in deze aflevering de rol van Albert, waarin hij onder meer aangeeft John Kraaijkamp sr. (zichzelf dus) zeer onsympathiek te vinden.

In mei 2007 gaf hij een interview aanRTL Boulevard, waarbij hij meldde dat dit waarschijnlijk zijn laatste televisie-interview zou zijn. Wel was hij aanwezig bij de naar hem genoemdeMusical Awards.

In 1984 kreeg Kraaijkamp eenLouis d’Orvoor zijn rol inJacques de fatalist en zijn meester, en in 1986 kreeg hij eenGouden Kalfvoor zijn rollen in de filmsDe AanslagenDe Wisselwachteruit datzelfde jaar. In 1987 ontving hij deJohan Kaart Prijs. In 1998 kreeg hij eenGouden BeeldvoorHet zonnetje in huis(Beste Acteur Comedy). Op 21 oktober 2007 ontving Kraaijkamp deBlijvend Applaus Prijswaarmee hij werd onderscheiden voor zijn opmerkelijke en bijzondere bijdrage aan het Nederlandse theater, televisie en de film.

Ondanks de enorme verscheidenheid aan werkzaamheden, heeft Kraaijkamp er nooit een geheim van gemaakt het allerliefst in het theater te staan:

Johnny Kraaykamp Sr. - JohnOoms.nl (2)Daar gebeurt het toch, daar is het ooit begonnen. Een mannetje op een straathoek die de mensen aan het lachen maakte. Zo ben ik ook begonnen.Johnny Kraaykamp Sr. - JohnOoms.nl (3)
— John Kraaijkamp sr.

Kraaijkamp is driemaal getrouwd geweest. Met Elisabeth Riemada Panhuijsen (schrijfster en dichteresRim Sartori) kreeg hij zoonJohnnyen dochterEllis Signe. Met Tilly Jolanda van Duijkeren kreeg hij een zoon Michiel. Met Mai Lun Hendrika Lee kreeg hij een dochter Alexandra (Sanne). Johnny jr. en Ellis Signe zijn eveneens acteur.

Johnny Kraaykamp Sr. - JohnOoms.nl (4)

John Kraaijkamp sr. Een jaar voor zijn overlijden.

Kraaijkamp woonde de laatste jaren in hetRosa Spier Huisin het Noord-Hollandse Laren, in de kamer waar voorheenMarten Toonderverbleef. In het kleine theater van het Rosa Spier Huis vierde Kraaijkamp zijn 85e verjaardag in aanwezigheid van prominenten, zoalsMies Bouwman,André van Duin,Rijk de Gooyer,Willeke Alberti,Adèle BloemendaalenMartine Bijl.Ter gelegenheid hiervan schreef theaterhistoricus Xandra Knebel het boekJohn Kraaijkamp, waarvan hem op het feest een exemplaar werd uitgereikt.

Kraaijkamp overleed op 17 juli 2011 in het Rosa Spier Huis te midden van zijn familie. Hij is 86 jaar geworden. Een half miljoen mensen keken naar zijn herdenkingsbijeenkomst, die rechtstreeks op televisie werd uitgezonden en velen namen afscheid van hem in hetDeLaMar Theater. Zaterdag 23 juli werd ‘De Oude Kraaij’ gecremeerd in Amsterdam bijDe Nieuwe Ooster.

Foto’s en tekst:
Wikipedia – John Kraaijkamp sr.

Terug naar:

Historische personen

Johnny Kraaykamp Sr. - JohnOoms.nl (5)Johnny Kraaykamp Sr. - JohnOoms.nl (6)Johnny Kraaykamp Sr. - JohnOoms.nl (7)Johnny Kraaykamp Sr. - JohnOoms.nl (8)Johnny Kraaykamp Sr. - JohnOoms.nl (9)Johnny Kraaykamp Sr. - JohnOoms.nl (10)

Johnny Kraaykamp Sr. - JohnOoms.nl (12)

© 29 oktober 2020, laatst bijgewerkt op 17 juli 2023

Johnny Kraaykamp Sr. - JohnOoms.nl (2024)
Top Articles
Vegan Garlic Knots Recipe (Egg Free, Dairy Free)
Homemade Pizza Sauce (5-Minute Recipe)
Mchoul Funeral Home Of Fishkill Inc. Services
Greedfall Console Commands
Ghosted Imdb Parents Guide
Southside Grill Schuylkill Haven Pa
Z-Track Injection | Definition and Patient Education
What Happened To Dr Ray On Dr Pol
Chelsea player who left on a free is now worth more than Palmer & Caicedo
The Potter Enterprise from Coudersport, Pennsylvania
360 Training Alcohol Final Exam Answers
Localfedex.com
Call of Duty: NEXT Event Intel, How to Watch, and Tune In Rewards
Bme Flowchart Psu
Yesteryear Autos Slang
83600 Block Of 11Th Street East Palmdale Ca
Signs Of a Troubled TIPM
Binghamton Ny Cars Craigslist
Los Angeles Craigs List
6001 Canadian Ct Orlando Fl
Craigslist Blackshear Ga
Wilmot Science Training Program for Deaf High School Students Expands Across the U.S.
State HOF Adds 25 More Players
Jalapeno Grill Ponca City Menu
Parentvue Clarkston
Days Until Oct 8
Blue Rain Lubbock
Dwc Qme Database
Ups Drop Off Newton Ks
Craigslist Battle Ground Washington
Craigslistodessa
Penn State Service Management
Kaliii - Area Codes Lyrics
Craigs List Jax Fl
Ultra Clear Epoxy Instructions
T&J Agnes Theaters
Tenant Vs. Occupant: Is There Really A Difference Between Them?
Best Restaurants In Blacksburg
Buhsd Studentvue
Bitchinbubba Face
دانلود سریال خاندان اژدها دیجی موویز
Poe Flameblast
Google Flights Orlando
PruittHealth hiring Certified Nursing Assistant - Third Shift in Augusta, GA | LinkedIn
Shuaiby Kill Twitter
Dispensaries Open On Christmas 2022
511Pa
Post A Bid Monticello Mn
Tableaux, mobilier et objets d'art
Garland County Mugshots Today
Tito Jackson, member of beloved pop group the Jackson 5, dies at 70
Qvc Com Blogs
Latest Posts
Article information

Author: Fr. Dewey Fisher

Last Updated:

Views: 5566

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fr. Dewey Fisher

Birthday: 1993-03-26

Address: 917 Hyun Views, Rogahnmouth, KY 91013-8827

Phone: +5938540192553

Job: Administration Developer

Hobby: Embroidery, Horseback riding, Juggling, Urban exploration, Skiing, Cycling, Handball

Introduction: My name is Fr. Dewey Fisher, I am a powerful, open, faithful, combative, spotless, faithful, fair person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.